maandag 8 april 2013

Brocantes, Vide-grenier, Puces

Oma's servies?
Allemaal woorden voor tweedehandsmarkten, die hier in de omgeving veel georganiseerd worden. Het seizoen is weer begonnen; de meesten worden weliswaar nu nog ergens binnen gehouden, maar naarmate het warmer wordt vindt het vaker buiten plaats: op een plein of sportterrein, of gewoon in alle straatjes van een plattelandsdorp.. Je kunt er lekker slenteren langs de kraampjes, waar van alles ligt. Je kunt je verbazen over de rommel die mensen aan de man proberen te brengen. Of over de prijzen van de antiekhandelaren. Soms is het een grote markt, soms ben je er snel door heen. Er is altijd een "buffet", wat betekent dat je er wat te drinken of te eten kunt halen. Het assortiment wisselt wel eens, maar frites kun je er altijd krijgen. Het is leuk als je iets vindt, wat je aanspreekt. En als het dan ook nog eens een leuk prijsje heeft kun je weer huiswaarts gaan met een nieuwe aanwinst. En anders heb je een dagje franse sfeer geproefd!

Zo heb ik gisteren een set schalen op de kop getikt. Lekker ouderwets wit porselein met een bloemmotiefje, gemaakt in Limoges, dè franse porseleinstad, zoals de franse dame achter de kraam me trots vertelde. Het leuke van spulletjes met een verleden is dat je kunt mijmeren over het eerdere gebruik. Ik zie dan een franse dame voor me, die trots is op haar  servies en daar zuinig mee omgegaan is. Ik kan zien welke schaal het meest gebruikt is (die van de taartjes) en wat er nog als nieuw uitziet. Dat is in ieder geval leuker dan een nieuwe schaal uit de winkel, al is die nog zo mooi.

Het grootste aantal tweedehandsmarkten wordt op zondag georganiseerd en ze beginnen meestal al vroeg. Een goede site met een overzicht van de markten is: 
www.bricabrac.fr  Je kunt er zoeken op datum en departement.

Geen opmerkingen: